Sri Lanka

Ett land i kris men med så mycket att se.

Landade i Colombo den 7 april. Lite nervösa inför vad som skulle möte oss. Vi har ju följt nyheterna och sett ett upprört folk som kommit till en punkt där de skulle göra vad som helst för att bli av med sin sittande president.


Efter två lugna nätter i Colombo var det dags att vidare utforska Sri Lanka.


Startade i Colombo kl 5.30 på morgonen för att anlända till Tågstationen Fort i tid för avgång kl 6.15. På minuten 6.15 tutade tåget och vi gav oss iväg. Vi hade bokat sittplats så vi satt bekvämt och hade gott om plats. Tågresan gick genom ett vackert grönt landskap och vindlade sig både upp och ner för bergen. Längst med  resan åkte vi förbi mängder med teodlingar, vattenfall, små byar och glada lankeser som vinkade åt tåget när det puttrade förbi.

Vid tågstationen i Kandy mötte vår chaufför upp oss och körde oss till ett frukostställe. Efter frukost flyttade vi in i vårt hem för de närmaste tre dagarna. Strömavbrotten avlöste varandra men med lite stearinljus var det ofta ingen fara alls. Det var rätt mysigt med tända ljus och djungelregn utanför fönstret.


Dagen efter att vi flyttat in firade vi vår Vera som fyllde 11 år. Hotellet hade på eget initiativ fixat tårta till Vera och spelade svenska födelsedagssången när vi satt vid frukosten. Efter frukost åkte vi till botaniska trädgården.


På morgonen åkte vi till Sigirya (lions rock) och gick de vindlande trapporna upp till den uråldriga palatsruinen på toppen. Det var rätt tungt men så värt det när vi kom upp och såg ut över landskapet. På vägen hem träffade vi en elefant som tog sig ett bad och väl hemma på hotellet var det strömsvbrott resten av dagen.


Nästa kväll besökte vi en lokal dansuppvisning med påfågeldans, tokig dans och elddans. Vi skulle gå och se "buddahs" tand efteråt men det orkade vi inte i regnkaoset. Han har säkert fler tänder utspridda i landet tänkte vi. 


Adams Peak var vår nästa utmaning. Vi åkte bil dit och på vägen besökte vi en liten tefabrik och fick en rundvandring och en teprovning. Vi blev bjudna på både vitt, guld, grönt och svart te och kom därifrån med lite mer te än vi hade räknat med.


Klockan 03 på natten lämnade vi hotellrummet för att bege oss till vad vi då inte visste, en riktigt tuff vandring. Det tog oss 6 timmar upp (ca 1,4 mil totalt) och ner för berget utan nämnvärd vila.


Högst upp på toppen väntade en fantastiskt vacker soluppgång kl 6 och enormt många människor. Gamla, unga, halta och lytta, tränade och otränade, stora och små kämpade de alla för att nå målet och ta sig upp de 5500 trappstegen. Jag såg en kvinna gråtande ta steg för steg uppför berget, en annan sprang upp och en tredje satt och sov. För lankeserna är detta ett heligt berg och det anses ge lycka att bestiga berget i anslutning till det nya årets början (dvs 14 april).

Galet nöjda och vråltrötta kom vi ner från berget välbehållna allihop. Det blev en tidig läggning denna dag.


Från Adams Peak begav vi oss vidare tillsammans med vår chaufför till Nuwara Eliya. Här unnade vi oss fin middag på stadens Grand Hotell och njöt två afternoon tea i en engelsk inspirerad salong. Så gott. Vi fick också vara med och se hur lankeserna firar sitt nyår med lekar och gottis. Alla är otroligt trevliga och vänliga utan att kräva något tillbaks. De ber om ursäkt för att vi får vara med om strömavbrott och att bensinen är slut och hoppas att vi tycker om deras land ändå.


Staden NE är påtagligt inspirerad av England och hade en extremt snobbig golfklubb. 


Här inhandlades en gitarr som nu är ett nytt litet händigt fickinstrument som hänger med oss på resan.


Turen gick vidare och denna gång med tåg till staden Ella. En otroligt vacker tågresa i ett blommande, grönskande landskap. Så vackert och härligt att kunna hänga ut genom dörrar och fönster och riktigt känna hur vi färdades.


Väl i Ella landade vi på en restaurang tillsammans med massor av turister, fler än vi sett på många veckor. Vi åt gott och somnade ovaggade på vårt lilla hotell på berget.


Från Ella blev det en tre timmars biltur ner i söder, där en 5 timmars safari i Yala väntade. Vi såg elefanter, påfåglar, härfågel, djungelhöns, vattenbufflar, storkar, örnar, vildsvin och krokodiler. Tyvärr höll sig leoparderna borta även om vi säkert var nära utan att upptäcka deras kamouflerade päls.


Vidare transport efter besöket i Yala nationalpark. Två timmar till Mirissa där vi nu bor i ett air bnb hus och trivs bra.


Skriver snart igen...


----------------