Maldiverna

Paradis? Svar: Ja

Jag hade en klasskompis i lågstadiet vars föräldrar en gång åkte till Maldiverna på semester. Enda sedan den dagen jag såg bilderna från denna resa och hörde dem berätta så har jag drömt om att komma till Maldiverna för att få se det med mina egna ögon.


Nu är vi här och har en månad på oss att se, känna, dyka och snorkla. Det tog mig 35 år att komma hit. Please! Show us the PARADISE!---


Lyfter från Cochin, mellanlandar på Sri Lanka, Colombo och vidare till Male. Här bodde vi airbnb 2 nätter. Det första som slog oss var den vackra färgen på vattnet, det andra hur stark islams påvarkan är här och tredje att vi är rätt reströtta.


Speedboat till ön Dangethi. Här bosätter vi oss ett tag, vet inte hur länge. Rapport kommer längre fram.


Dhangethi


Nu har det gått en vecka av vår vistelse på Dhangethi.

Vi bor kvar på Dhangethi Retreat vilket passar oss bra. Dhangethi är lite av en budget-ö här i maldiverna där det mesta är ganske dyrt.


Vi bor på ett litet hotell och har ett litet kök, tillgång till en matplats utomhus. Vi bor mitt på ön. Går man ut på vägen utanför hotellet så ser man havet åt båda håll. Hela ön är ca 900 m lång och 300 meter bred. Det finns tre restauranger, ett litet sjukhus, en större båthamn med tillhörande båtvarv (som Mårten tycker mycket om att spankulera runt på), en soptipp där man eldar sopor, några små hotell och två moske.


Vi dyker med ett dykcenter som heter Fathu dive och vi sticker ut nästan varje dag. Alla dykplatser ligger i närheten och det är inte mer än max 30 minuter ut, vilket är bra. Vi har haft väldigt tur med lugna vatten nästan hela tiden.

Här är de dykplatser vi besökt och lite om vad vi sett:

 

Dykplats: Hudhu Thila

Djup: 30 m

Arter:

Övrigt:

 

Dykplats: Five Rocks

Djup: 28

Arter:

Övrigt:

 

Dykplats: Kudarah Thila

Djup: 30 m

Arter:

Övrigt:

 

Dykplats: Noo Giri (dag och nattdyk)

Djup: 20 m (dag), 14 m (natt)

Arter: Sköldpaddor, lionfish, stonefish, örnrockor, vit muräna.


Nattdyket: Galet hav gjorde att nerverna var på helspänn när det var dags att ta steget ut i det mörka blå. Väl nere i djupet var det lugnt och oerhört vackert. Korallerna blommade och många fiskar var ute på nattjakt. Flera sovande sköldpaddor, många olika arter av muränor. När vi släckte ficklamporna och viftade i mörkret glittrade de florucerande planktonen, så vackert.

När vi kom upp till ytan var havet kaos och regnet öste ner. Konstigt att det kan vara sådan enorm skillnad mot lugnet nere i det blå.


På nattdyket höll två örnrockor på att simma in i Ebba och August.

 

Dykplats: Villamandhoo Thila

Djup: 20 m

Arter:

Övrigt:

 

Dykplats: Seventh Heaven

Djup: 30 m

Arter: Napoleon, lionfish, stonefish, sköldpadda

Övrigt: stark ström uppe på revet. Mycket färger!

 

Dykplats: Ranveli Bodu Thila

Djup: 20 m

Arter:

Övrigt:

 

Dykplats: Broken Rock

Djup: 30 m

Arter: 

Övrigt: strömt, cool lång swimthrough

 

Dykplats: Kudhima Wreck

Djup: 30 m

Arter: puff och röda squirrl

Övrigt: Vrak och fiskar som simmar uppochner


------


Idag är det lördag och vi har just varit nere vid stranden och ätit en lördagsglass. På himlen fick vi sällskap av en flygande hund och en fantastiskt vacker himmel med pärlemormoln.-----------------


Efter två veckor på Dangethi var det dags att röra på sig. Efter att pratat med många och läst en del så landade vi i att ta båten till den lilla ön Rasdhoo i norra Ari atollen. Valet skulle visa sig bli en fullträff.


Med båt och ett dyk på vägen tog det oss ca 2 timmar att komma till vår nya ö. På kajen mötte Jerry oss. Han visade oss dykcentret (Jerrys dive) och hans lilla fina guesthouse där vi skulle bo. 


Dagarna på Rasdhoo började såsom vi var vana. Kl 8 var det frukost på närliggande restaurang. Efter frukost landade man förbi dykcentret och kollade av dagens plan. Kl 9 var allt packat oh klart och dagens två dyk avnjöts på dyksite nära ön. 


Rasdhoo var en liten (ca 400x400 meter) stor ö med flera små restauranger, mataffärer, cafeer. Här fanns också ett fantastiskt husrev och de allra flesta dyksiterna låg bara 10 minuter i väg med båt.


Vår favoritsite blev Madivaru corner där det alltid bjöds på haj, eagelrays, napoleon och annat gött.


Vi ett tillfälle åkte vi ut till Manta point och hade turen att träffa Manta. På den siten såg jag också min första pipefish, något jag velat se länge.


Vi gjorde två nattdyk. Det första på ett vrak och det andra på Madivaru inner reef. Alla barnen älskar nattdyk. Det är alltid lite nervöst innan men efter så får man alltid höra att de gillade det jättemycket.


Lite vid sidan om regelboken bjöds även Otto på ett dyk. Han fick ha på sig riktig utrustning och fick ett dyk med dykledare på husrevet. Hans första dyk loggades till 40 minuter på max 4 meter. Han var helt upp i det blå av lycka att även han fick prova.


I slutet av vistelsen på Rasdhoo startade Ramadan. För oss innebar det att inga frukostställen var öppna och att vi hade ganska kass mathållning i några dagar. Det var endast på kvällen som restaurangerna var öppna.


Jag lyckades också få någon slags skit i ena bihålan ovanför ögat. Detta ledde till att jag fick avstå några dyk och när jag väl skulle göra mitt sista dyk på Maldiverna fick jag sådant tryck över ögat så jag var tvungen att avsluta. Det kan låta fånigt, men jag fällde faktiskt en tår över nederlaget då jag så gärna hade velat gör ett sista dyk med barnen. Som tur var fick barnen ett superfint avslutningsdyk i Rasdhoo Channel med massor av stora och små sköldpaddor.


På kvällen sista dagen tog jag och Mårten oss en snorkeltur innan solen försvanni havet. På platsen där vi tidigare sett Mobula (djävulsrockor), haj och massor av annat så mötte vi något HELT nytt. Det vi såg var en geleliknande flourocerande spiral uppbyggd av hundra tals små lysande prickar. Efter lite sökande på nätet fann vi att vi träffat på en Pyrosome. Den var supercool.


Tidigt den 6 april tog vi båten in till Male och på eftermiddagen landade vi på Sri Lanka och Colombo.


Mer om detta i nästa kapitel.