Cozumel

Dykning, Undervattensliv och nya vänner

Satt i Rv:n någonstans i Amerika. Vi hade bestämt oss för att ta oss till Yucatan halvön i Mexico och där fira jul och nyår. Som julklapp skulle barnen få dykcert och nu började letandet. Eftersom barnen skulle utbildas och eftersom det är viktigt att de förstår allt och kan fråga mycket ville vi hitta ett dykcenter som hade möjlighet att ge utbildning på svenska.


Lotten föll på att vi skulle resa till Cozumel då jag läst en del om att dykningen var väldigt fint där. Jag sökte blint bland mängder av dykcenter på ön och skrev ett mail som jag skickade till ca 10 dykcenter som lät intressanta. Jag fick snabbt svar, men endast ett dykcenter svarade på de faktiska frågor jag ställde och de var även det ända dykcentret på ön (av dem jag kontaktade) som kunde ge utbildningen på svenska.


Vi fick snabba svar och bra info och plötsligt hade vi bokat både dykcert för tre barn, rescue utbildning för mårten och boende på dykcentret för en dryg vecka.


Cozumel Dive School

Redan efter att ha satt första steget innanför den stora kodade ståldörren kändes det rätt. Vi hade kommit fram och var nu redo att inviga barnen i dykningens speciella värld. Vi möttes av dykcentrets ägare Kenneth som skulle visa vara en fantastisk instruktör, inspiratör och person. Vi flyttade in i en av centrets lägenheter och för första gången på läääänge fick vi varsin säng. Man omvärderar lyx när man reser så här.


Dagen efter vår ankomst startade barnens kurs. Vi hade läst Padi e-learning innan för att spara tid och för att ha en överblick vad som skulle ske.


Nu följde två heldagar i pool med en mängd övningar. På kvällarna var barnen helt slut och bara stupade i säng.


Kursens första utedyk var på ett ställe som hettte Tikila, tio minuter med bil från centret. Jag hängde på och fick två fina utedyk med Vera, August, Ebba. Innan dyket fick barnen göra endel simövningar och det gick bra.


Första mötet med undervattensvärlden blev succe och redan på första dyket nära land mötte vi en eagelray som vackert svävade förbi oss.


Andra utedyket skedde från båt och denna gång var hela familjen med. Det var ett så fint minne att ha när jag och Mårten går ner först och sedan ser vi Barnen ett och ett komma ner till den sandklädda bottnen samtidigt som en liten sprattlande 7 åring vinkar från ytan.


Våra kommande utedyk gav oss örnrockor, nurseshark, sköldpaddor loggerhead och hawksbill, jättemuräna, black tip haj, triggerfish, trunkfish, splendid toadfish (finns bara här på cozumel).


Sikten under vattnet har nästan alla dyk varit över 50 meter. Vissa dagar har strömmarna varit ganska starka, men tack vare den goda sikten har det varit ok.


Från den 11 dec till den 17 januari hann vi med att göra nästan 100 dyk tillsammans och alla barnen (Otto får vänta tre år innan han blir apparatdykare). Ebba, August och Vera hann också med att gå fortsättningskursen advanced open water. I den kursen ingår vrakdyk, orienteringsdyk, nattdyk, artidentifieringsdyk och flytkraftsdyk. Det som imponerade mest på barnen var nattdyk!


Här nedan kommer ett litet dykgalleri med bilder från våra dykäventyr på cozumel och fiskar vi såg.