Costa rica

3 augusti-16 september

Framme i Costa rica: Här bodde vi på ett hotell som låg 30 minuter från flygplatsen ut mot havet, Hueteras. (1200 kr/natt). Familjen ger hotellet 3/5 sengångare. Sönt att landa och inte resa mer på två dagar framåt.

https://huetarescr.com/


Tidsomställningen västerut känns så mycket lättare att hantera och komma in i än mot tex Asien.


Det är lågsäsong i Costa rica nu. De flesta restaurangerna och affärerna är stängda. Lågsäsong innebär dock perfekta vind och vågor för surfare så helt öde är det inte.


Hermosa bjöd på pelikaner, apor, bad, korallfisk, god mat, en liten 6 åring som återupptäckte att han kunde simma, fantastisk mango och krämig avocado. 


Första dagen på stranden tappade jag min sten i vigselringen. Lycka till att hitta en diamant på en sandstrand. Det fanns bara ett alternativ, att inte sörja. Även om diamanten försvann så finns ju mannen i mitt liv kvar.


Taxi mot Santa Teresa: Transport med minibuss mot Santa Teresa på udden av Nicoya halvön. Turen tog 4 timmar och vi blev glatt överraskade över bra vägar och en försiktig chaufför. Trafiken är inte lika hysterisk som i Asien. 


Söder om stranden till Santa Teresa ligger en strand som heter Playa del carmen och det blev vårt stopp för en natt på Banana Beach Cabins (800 kr/natt)Familjen ger det 1/5 sengångare i betyg.

https://www.bananabeachcr.com/


Det tar ett tag att komma in i reslunken: Man är lite seg i hjärnan och behöver lite tid för att fatta hur allt funkar, var man har allt i packningen, allas olika önskemål, mattider, aktiviteter eller vila m.m. Vet ju att vi kommer in i det om ett tag men just nu är vi i brytpunkten av att ha kommit i väg blandat med allas olika viljor, behov och känslor.


Efter Banana Beach bungalows tog vi på oss våra ryggsäckar och gick två mycket varma km till nästa hotell Selina. (600 kr/natt) https://www.selina.com/costa-rica/santa-teresa/


Dagarna har gått fort och vi har nu bott på Selina i en vecka. Imorgon flyttar vi till Montezuma ca 40 min med bil från Santa teresa.


Idag när vi röstade fick hotellet Selina 4-5 sengångare, dvs högsta betyg. Trevlig, rent, rolig inredning, hjälpsam personal och bra läge.


Vi har fyllt dagarna med massor av bad både i hav och pool, hyrt en golfbil och äventyrat utanför märkta vägar, ätit god mat, haft självhushåll, provat på att surfa och bodyboarda m.m.


Fredagen den 13: Skraltig taxi till Montezuma eller Monte fuma som endel kallar staden. Vi bor på

http://www.hoteleljardin.com mitt i den lilla strandstaden. Detta hotell får 3,5/5 scengångare.


Vattenfall och sköldpaddor: En fantastisk dag är snart till ända. Vi började med hemlagade pannkakor. En knapp timmes promenad till vattenfallen. Vi gick den lite vilda vägen dit och den lite mer ordnade hem. Den vilda vägen innebar en hel del vadning och spikraka uppförsbackar. Tur att naturen är så PIFFIG (Ottos uttryck) att den skapat rötter och liander som man kan stödja sig på och hålla i. Väl framme möttes vi av ett 27 meters brusande vattenfall, därefter på nivå två föll fallet 12 meter och högst upp föll fallet 5 meter med en utmärkt hoppnivå.


På vägen hem pallade vi mango och hängde i lianer. 

Väl hemma blev det bad och eftersom internetuppkopplingarna låg nere så skapades det utrymme för kreativitet. Tre små surfbrädor byggdes och pyntades.


Nästa stora äventyr gick AVSO center för sköldpaddor.

Vi fick vara med om att se när räddade ägg grävdes fram och de små sköldpaddorna som kom fram i dagsljuset släpptes ut i havet. Det var så häftigt att få se de små djurens instinkt när det bestämt kravlade den långa vägen ner mot havet. 


Mot Jaco via Paquera: Bil till Paquera en timme bort. Här blir det en natt för att se om mareldslyckan lyser mot oss. 

På kvällen körde hotellägaren på mapi cabins (

https://costarica4vacation.com/ )

oss till den lilla starnden en km öster om Paquerafärjan. Vi fick varningar om att det var stingrockor på platsen och att vi således skulle vara försiktiga i vattnet. Kl 17.53 gick solen ner och 18.15 startade spektaklet. ok att jag är lite överdrivet entusiastisk inför naturfenomen men detta var fantastiskt. Havet glittrade när vi simmade och lyfte man upp händerna fyllda med vatten såg det ut som att man fångat små stjärnor som glittrade. Vi blev hämtade kl 19. Jag hade kunnat stanna hela natten!


Kvällsmaten blev kaos. Visserligen åt vi en stadig lunch men när vi insåg att vi hade vissa svårighter att fixa mat i djungelregnet som föll så blev det en salig blandning av det vi hade kvar från dagen. Gourmetmiddagen visste inga gränser... några torra kex, en mango som skars upp med medlemskortet till bachelor club (kul att man kan ha nytta av medlemskapet), en chokladryck på tetra, lite musli, en klick philadelphiost, lagom soggiga chips och några rostebrödsskivor. Alla höll dock god min och klagade inte. Hotellet fick 3/5 sengångare plus en extra för personal och mysighet.)

Klockan 9 nästa morgon blev vi körda till färjan som tog oss till Puntarenas och där vidare med bil till Jaco. I Jaco stannar vi en vecka (

https://www.vacasa.com/unit/7664 )

för skolstart och häng. En fantastisk lägenhet! (1000 kr/dygn)


Corcovado National park

För en vecka sedan tog vi en taxi från Jaco till Puerto Jimenez och porten till Nationalparken Corcovado.

Vi hade två dagar i Puerto J och bodde på ett litet hotell vid vattnet (Corcovado beach lodge). Första dagen gav vi oss ut på jakt efter att få se knölval ute i bukten och till vår stora lycka träffade vi på tre stycken, en liten familj med mamma, pappa och kalv. Det var en häftig upplevelse. Själva staden var inte mycket att se utan fungerade mer som en port innan ödemarken.


Vi fick tipset att åka hit till corcovado av en vän som sa att det var något speciellt, så förväntningarn var höga...


För att ta oss till Corcovado nationalpark åkte vi två timmar i hyrd bil genom floder, gropiga vägar, leriga backar. Vår lite för klena bil (det var så dyrt men en stor) kämpade på uppför och nerför och väl framme i Carate pustade vi ut allihop.


I Carate finns inga affärer så allt vi skulle behöva denna vecka fick vi köpa i Jimenez. Vi hyrde ett hus via airbnb där syrsorna jobbade på heltid, vrålaporna sjöng godnattsång, giftormarna låg i rabatten, spindelaporna gjorde inbrott i vårt hus och var roliga att titta på när vi åt frukost. Papegojorna var platsens måsar och giftgrodor, tvättbjörn (quati) och till och med en sengångare hade vi utanför huset.


Huset vi hyrde hade inga fönster och ingen ac, bara myggnät. Elen kom från solenergi. Allt var fuktigt hela tiden och på kvällar och nätter regnade det så mycket att man inte hörde vad man sa till personen bredvid. I trädgården odlades apelsin, avocado, kakao mango, kryddor, lime. Nu i regnsäsong var det dock mycket som inte bar frukt. Det var jättecoolt!


--------


En vecka senare:

Nu har vi varit här i en vecka och imorgon lämnar vi vårt hus och beger oss mot San Jose med stopp i bergen. Veckan här har bl.a. innehållit bodysurf och strandtid, nattvandring, en heldags vandring i regnskogen (2 mil) och nattliga sköldpaddsäventyr.


Veckans absoluta höjdpunkt var när vi en natt gick ner på stranden och såg 4 stora sköldpaddor som kom upp från havet och la sina ägg, och sedan gav sig ut till havs igen. Det kändes som att vara med i ett naturprogram!


Hur va det då? Kort sagt; bättre än väntat och då va väntan hög efter allt spännande vi hört och läst.


Jag har aldrig varit på en så naturspännande, artrik och annorlunda plats i hela mitt liv. Saker som vi sett denna vecka är saker jag bara sett David Attenbourgh berättat om på TV.


Mot San Jose över bergen:

Lämnade Corcovado och fick en naturchock efter 4 minuter i bilen när två små svarta kattliknande djur satt mitt i vägen. När vi bromsade hoppade de snabbt in i djungeln och var borta. Efter att ha sökt på nätet så inser vi att det måste ha varit någon typ av jaguar. Helt galet coolt!

Två timmar på skumpiga vägar slog bilen i en sten och fick ett hål i avgrasröret. Väl framme i Puerto Jimenez lämnade vi nervöst in bilen och beredde oss på det värsta vad gäller ersättning för skada. Slutfakturan blev 500 kr, helt ok tyckte vi, tjoho.

I uppgraderad bil reste vi hela dagen väg 2 över bergen Interamericana vägen. När mörkret fallit stannade vi på en vägrestaurang och bokade ett boende. Det var inte helt lätt att hitta till vår lilla stuga för natten. Väl på plats fick vi jobba hårt på att få upp en eld med blöt ved. En vansinnig kontrast till natten innan. Då 28 grader och sköldpaddor på stranden, nu 3 grader och tjocka filtar i en "fjällstga", men billigt var det.


På morgonen hoppade vi in i vår bil och körde till staden Cartago. Vi tog en promenad på stan och bestämde oss för att köra vidare upp till vulkanen Irazu.


Besökte vulkanen på 3400 m höjd och tog sedan den stora vägen mot San Jose. Här hade vi bokat ett airbnb på Bambu Riviera norr om stan.


Nu har vi bestämt att vi ska hänga i San Jose fram till avresa den 16 september. Vi behöver samla ihop oss och har skola att klara av. Där vi bor finns det pool, gym lekplats, jätteschack på taket och tysta kontorsrum som är mycket värdefulla för att få ordning på skolan.